Най-продавани

Промоции

Разгледани продукти

Veganbg

RSS хранилка

Няма добавена RSS хранилка

Шафран Козанис Био - 1 гр Вижте по-голям

Шафран Козанис Био - 1 гр

New product

Внос от Гърция.

Шафранът е екзотична и много скъпа подправка с традиционно приложение и в народната медицина.

Биологично производство.

Произход Гърция

9,20 лв

994 Артикули

More info

Шафран се добива от цветовете на едноименното растение, което расте най-вече във Франция и Испания. Известен и използван основно като подправка в кулинарията, шафранът, под формата на изсушен прах намира приложение също и като хранителна добавка при редица състояния и заболявания.

Шафран на арабски означава жълт – заради цвета, който придава на храната. Добиването на подправката изисква много усилия и материал – половин килограм се получава от около 75 хиляди цвята. Това обяснява изключително високата му цена, както и нередките случаи, когато производителите добавят други, по-евтини съставки, за да увеличат грамажа.

От медицинска гледна точка ценност в шафрана представляват съдържащите се в него витамини В1 и В2, есенциалните масла и фитохимикали – основно кроцинът (жълт на цвят флавоноид), пикрокроцинът (горчив глюкозид) и сафраналът (летлив специфичен аромат).

Шафранът е използван още в Античността като съставка в парфюми и соли за баня. Днес в кулинарията шипка шафран се добавя към различни типове храни – супи, яхнии, ястия с ориз, както и към доматени сосове. Подправката се счита за много подходяща когато се приготвят морски деликатеси.

Като хранителна добавка шафран се препоръчва при нужда от стимулиране секрецията на стомашни сокове. Затова се счита като добро средство за засилване на храносмилането.

Приеман като добавка, той има седативен ефект, според някои данни противодейства на появата на рак, подпомага понижаването на лошия холестерол и триглицеридите.

В последно време се увеличават данните за ефекта от прилагането на шафран при лечение на депресия, за подобряване на зрението(най-вече свързаната с възрастта макулна дегенерация) и подобряване на паметта (благодарение на кроцина). Има някои свидетелства и за ползи при съпътстващо прилагане в случаи на рак – основно за забавяне разпространението на раковите клетки.

В традиционната медицина шафран се използва при състояния като аменорея, атеросклероза, депресия, треска, образуване на газове, стомашно разстройство и лошо храносмилане, главоболие и други типове болка, болезнена менструация, повръщане, преждевременна еякулация. Външно се прилага при оплешивяване и суха кожа.

На някои места алтернативната медицина ползва шафранът и за лечение на дихателни възпаления и инфекции – астма, бронхит, раздразнено гърло, кашлица.

Ползата от шафранът в някои случаи най-вероятно е надценена – за много състояния и заболявания няма достатъчно представителни научни данни, потвърждаващи ефекта от традиционната му употреба.

Кога да внимаваме с шафрана

Употребата на шафрана като подправка може спокойно да се определи като сигурна и безопасна за здравето. С ползването му обаче като хранителна добавка трябва да се внимава и предварително да се направи консултация със специалист. В противен случай може да се стигне до нежелани ефекти: засилване или загуба на апетит, превъзбуда, замайване, повръщане.

Високите дози шафран са потенциално опасни и дори токсични, като могат да доведат до виене на свят, кървава диария, кръвотечение от носа, сериозни психични разстройства, дори до развитие на жълтеница.

Бременните не бива да употребяват шафран, защото той увеличава риска от спонтанен аборт.

Отзиви

Можете първи да напишете вашият отзив !

Напишете отзив

Шафран Козанис Био - 1 гр

Шафран Козанис Био - 1 гр

Внос от Гърция.

Шафранът е екзотична и много скъпа подправка с традиционно приложение и в народната медицина.

Биологично производство.

Произход Гърция

Напишете отзив

Потребители, които купиха този продукт, купиха също:

30 other products in the same category: